petek, 26. junij 2015

Ljubezen in spoštovanje

     "... Obljubim, da te bom ljubil in spoštoval vse dni svojega življenja," si rečeta mladoporočenca. Ta "spoštoval" bi lahko kar izpustila, kajne? Saj je vendar dovolj ljubezen! A ljubezen (pre)pogosto enačimo s čustvi. Ko pridejo težave in se čustva ohladijo, ljubezni ni več. Kaj pa zdaj? Tu prav pride spoštovanje, ki ni odvisno od naših čustev, temveč od naše volje. Tega smo vsi sposobni, tudi če ne čutimo ljubezni. Minimalno (in verjetno ne tako nepomembno) pri tem spoštovanju je, da ne govorimo slabo o drugem. Če lahko rečemo kaj dobrega o drugem, toliko bolje. 
     Sv. Izak Sirski, menih iz 8. stoletja, je napisal tole pomenljivo misel: "Naj te ne skrbi, da bi ljubil bližnjega. Prizadevaj si, da ga boš spoštoval mnogo bolj, kot si zasluži, in odkril boš, da tvoje srce živi ljubezen." Kako modri so tile stari bogonosci!2 komentarja:

 1. Morda se ne bo na predvečer praznika sv. Petra in Pavla odveč spomniti tudi na 'naročila' sv. Pavla v zvezi s spoštovanjem.
  Sv. Pavel v 1 Kor 12,23 naroča: »tistim, ki se nam zdijo manj vredni časti, izkazujemo še večje spoštovanje in z manj uglednimi še lepše ravnamo.« …
  v 1 Tes 5,13 pa: zaradi njihovega dela imejte do njih največje spoštovanje in ljubezen. Živite v miru med seboj.

  OdgovoriIzbriši
 2. Tole o domnevnem izginotju ljubezni je pa čisto v nasprotju z naukom sv. Pavla, ki jasno pravi, da ljubezen nikoli ne mine.

  Prosto po Janezu Ženevskem: če ljubezni sedaj ni, je tudi nikoli ni zares bilo.

  OdgovoriIzbriši