torek, 23. junij 2015

Užaljen?

     Nekdo me je užalil. Ne vem, zakaj. Morda sem ga s čim razjezil, morda nisem bil dovolj pozoren do njega. Kakorkoli, v užaljenosti mojega jaza se prebuja obramba, hočem svojo pravico, dokazati svoj prav. Kaj se zgodi, ko branim in zahtevam svojo pravico? Najprej ostajava sama, ni nekoga tretjega, v katerem bi živela najin odnos. Drugič, če jaz iščem svojo pravico, se ločim od tistega, ki me je užalil. Tretjič, tudi če uspem v svoji obrambi in zahtevi po pravici, ljubezen drugega ne bo več takšna, kot je bila prej. Pojavi se nezaupanje, ranjena občutljivost (pri njem in pri meni) postane še bolj občutljiva za nove rane; življenje postane tako zelo naporno.
     Lahko pa v veri razmišljam takole: On me je užalil. To je storil zato, ker je bil že sam prej ranjen, ker je že sam prej doživel napad hudega. In zdaj naj bom še jaz proti njemu!? Torej bom rajši sprejel žalitev, da ne bi izgubil ljubezni, da ne bi izgubil prostora, v katerem sije Božja ljubezen do nas vseh. Ta ljubezen me varuje, zato nimam potrebe, da bi zahteval svojo pravico. Tako postajam tudi bolj preudaren, saj se zavedam prave resničnosti, ki je v tem, da če me nekdo žali, je on že pod oblastjo sovražnika (hudega). Če se torej borim proti tistemu, ki je že žrtev napada sovražnika, sem tudi sam hudoben. On doživlja svojo slabost in strah, jaz pa tega ne opazim. Evangeljska logika mi pomaga opaziti to resničnost, ki jo običajno prezremo.

     Naša mami praznuje danes 88 let. Vse najboljše, mami!
 

2 komentarja:

  1. Kako lep 'prevod' molitve, pripisane sv. Ignaciju Lojolskemu!
    »Prošnja za velikodušnost
    Večna Beseda, edinorojeni Sin Božji,
    uči me prave velikodušnosti.
    Uči me, da ti bom služil, kot je za tebe primerno;
    da bom dajal, ne da bi mislil na ceno,
    se boril, ne da bi pazil na rane,
    delal, ne da bi zahteval počitek,
    se žrtvoval, ne da bi mislil na kakršno koli povračilo,
    razen zavesti,
    da sem izpolnil tvojo voljo.
    Amen.«

    … ki vzpodbuja k prošnji:
    Gospod, ti sam mi, prosim, pomagaj vsak dan izpolniti sedanjost… današnji dan.
    Ti mi pomagaj slišati in razpoznati Tebe, Tvoj glas v množici ponudbe sveta.
    Naj me ne bo strah izpolniti Tvojo voljo. Tudi za ceno trenutne napačne razumljenosti.
    Ti sam tkeš podobo mojega današnjega dne; meni si zaupal vlogo tkalskega čolnička, ki potuje iz desne na levo in spet iz leve na desno. A v Tvoji smeri… Pomagaj moji šibkosti. Pomagaj, da zmagam sebe. Amen.

    ... in seveda: Vse, vse najboljše in najlepše mami za praznik in za vse dni.

    OdgovoriIzbriši