ponedeljek, 22. junij 2015

Otročiči

     Prav tisto uro se je Jezus razveselil v Svetem Duhu in rekel: "Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje, ker si to prikril modrim in razumnim, razodel pa otročičem" (Lk 10,21).

     Kaj je "to", kar je Oče razodel otročičem? Očetova ljubezen do vseh ljudi. Do vseh! Ne le ljubezen do Jezusovih učencev, do izbrancev, do pripadnikov določene skupine. Do vseh ljudi. No, saj je vendar jasno, da Bog ljubi vse ljudi, mar ne? V teoriji da, a v našem konkretnem duhovnem prizadevanju težko pridemo do tega prepričanja in naše čutenje se le počasi navadi na takšen pogled. Radi bi začutili, da nas Bog ljubi, molimo in prosimo za ta dar, a ne opazimo, da smo morda v glavnem osredotočeni nase, na svoje doživljanje, na svoje strahove in bolečine, na svoje želje in hrepenenja, na svoj napor, da bi bili krepostni in bi nas tako/zato imel Bog rad. Mi smo v središču. Toda Božja ljubezen je za vse ljudi. Ko jo gledam in sprejemam pod tem vidikom, jo lahko tudi jaz okušam v polnosti. 
     Takšna je drža "otročičev", o katerih govori Jezus. Otročiči, imenovani tudi "mali", so tisti, ki nenehno dajejo prednost Božjim mislim pred svojimi mislimi, Božjemu čutenju pred svojim čutenjem in doživljanjem, ki služijo Božji ljubezni do vseh ljudi. To je naš krščanski poklic: Pomagati, da bodo ljudje spoznali lepoto Božje dobrohotnosti in ljubezni do njih. Bolj bodo to lepoto okušali drugi, več je bomo deležni tudi mi. In hkrati bomo razbremenjeni utrudljivega napora, ko skušamo ugajati Bogu s svojim nikoli dovolj krepostnim življenjem, ki verjetno tudi Bogu ni kaj dosti zanimivo. 
    Tudi Jezus živi to držo otročičev. Veseli se, ker je Oče razodel skrivnost ljubezni drugim, ne njemu. On samo pomaga Očetu pri tem delu. To rojeva veselje.



1 komentar:

  1. Hvala, da lahko odpiramo to zlato skrinjico bogatih misli in idej, polno zlatega prahu… Kar je že J.N. Shedd zapisal: »Vsi ljudje smo prah, eni so zlati prah« … je še vedno res in je vedno bolj res.
    Vsi »mali« so, ne glede na letnico njihovega rojstva, ta zlati prah… in so dnevi, ko jih v življenju srečamo, ko se nas dotikajo njihova dejanja ljubezni, resnično svetli… In se znova in znova uresničuje, da »skozi dejanje sprejemamo in skozi smrt se rojevamo v večno življenje« (sv. Frančišek Asiški) tu in zdaj…
    Ko resnično ljubimo. »Resnična ljubezen se prične takrat, ko ne pričakujemo nič v zameno« (Antoine de Saint Exupery). Pomagajmo drug drugemu k veselju, pomagajmo si resnično ljubiti...

    OdgovoriIzbriši