sreda, 9. december 2020

PROSTITUTKA - PRIPROŠNJICA GREŠNIKOV

          Dostojevski, Zločin in kazen: Po krutem zločinu, ko je morilec Raskolnikov že začel okušati kazen, je po milosti Božji spoznal Sonjo. To krhko osemnajstletno dekle, ki jo je kruta družinska revščina potisnila v prostitucijo, je morilcu brala iz evangelija, brez obsojanja sprejela njegovo priznanje zločina in končno šla za njim v Sibirijo, kjer je po njeni ljubezni Raskolnikov prišel do skesanosti in novega življenja. V epilogu je pisatelj upodobil Sonjo s potezami z ikone Božje Matere, Priprošnjice grešnikov (na sliki). Takole pravi:
          "Še nekega vprašanja Raskolnikov ni mogel rešiti: zakaj so vsi tako vzljubili Sonjo? Prilizovala se jim ni; srečevali so jo poredko, samo včasih na delu, kadar je prišla za trenutek, da ga vidi. Vendar so jo že vsi poznali in tudi vedeli, da je prišla za njim; vedeli so, kako živi in kje. Denarja jim ni dajala, kakih posebnih uslug jim ni izkazovala. Samo enkrat, o božiču, je prinesla dar za vso kaznilnico: piroge in pogače. Toda polagoma so se vzpostavili med njimi in Sonjo nekateri tesnejši stiki: pisala jim je pisma za domače in jih oddajala na pošto. Njihovi sorodniki in sorodnice, ki so prihajali v mesto, so po njihovem naročilu izročali Sonji stvari in celo denar zanje. Njihove žene in ljubice so jo poznale in hodile k njej. In kadar je prišla k Raskolnikovu na delovišče in je srečala skupino kaznjencev, ki so šli na delo, so vsi snemali kape in jo pozdravljali: »Matuška Sofja Semjonovna, mati ti naša nežna, ljubeča!« so pravili ti grobi, žigosani katoržniki temu majcenemu in suhljatemu bitju. Sonja se je smehljala in ozdravljala in vsem je bilo všeč, kadar se jim je smehljala. Všeč jim je bila celo njena hoja, obračali so se za njo, da so videli, kako hodi, in jo hvalili; hvalili so jo celo zato, ker je bila tako majhna, in jo hvalili kar tako, ne da bi vedeli zakaj. K njej so se hodili celo zdravit."

 

3 komentarji:

 1. Ako vam je potrebna profesionalna pomoć za oporavak ukradene kriptovalute ili ako je poslana na pogrešnu adresu novčanika, daljinski hakirajte telefon supružnika, za pomoć kontaktirajte easybinarysolutions@gmail.com.

  OdgovoriIzbriši
 2. Ponudite posojila za resne ljudi

  Za lažje varno posojilo brez goljufij
  Ponujamo vam posojila od
  10.000 do 10.000.000 CZK z nizko obrestno mero 2% na leto
  ljudi, ki nam lahko povrnejo stroške v izbranem časovnem obdobju
  Prosimo, da nas kontaktirate na naslednji naslov:
  PO ELEKTRONSKI POŠTI:
  contact@fioinvestissement.com

  Naša spletna stran:
  www.fioinvestissement.com

  OdgovoriIzbriši
 3. Amelia here and I want to utilize this platform to warn everyone about  Bitcoin scams. I was struggling financially a few months ago before a friend of mine gave me the name of a highly reputable company where I was assisted in recovering my stolen BTC. I accidentally transacted with a fake company, which led to my involvement in BTC investment fraud. I attempted to invest in Bitcoin, and I was conned out of $772,000. All thanks to Spyware Cyber, A BTC-focused private registered business, I recovered my money. It is advisable to invest in BTC because it will surely be the money of the near future. I was able to regain my lost funds with the aid of Spyware Cyber, and as a result, I now have a sound investment strategy in place. I particularly appreciate the concept of investing in the future. Contact them with the information below.

  Email: Contact@cybegal.com  
  Email: Spyware@cybergal.com
  WhatsApp: +19892640381

  OdgovoriIzbriši