sreda, 15. april 2015

Ni ju obsodil

      O starcu (puščavniku), ki je živel v Egiptu v celici, ki je imela le eno sobo, so govorili, da sta k njemu prihajala na obisk nek brat (puščavnik) in neka devica. Nekega dne sta prišla k starcu oba hkrati. Ko se je zvečerilo, si je starec napravil ležišče in se ulegel v sredo med njiju. Brat, ki ga je napadla skušnjava, se je združil z devico in sta grešila. Starec je to opazil, a ni rekel ničesar; zjutraj ju je odpustil, ne da bi pokazal kakšno žalost. Onadva sta se med potjo spraševala, če je starec opazil, kaj se je zgodilo. Skesana sta se vrnila in mu rekla: »Oče, mar nisi opazil, kako se je Satan poigral z nama?« On je odgovoril: »Sem.« Rečeta mu: »Kje je bil tvoj duh v tistem trenutku?« Odgovori jima: »Moj duh je jokal tam, kjer je bil Kristus križan.« Ko sta prejela od starca odpuščanje, sta odšla in postala izvoljeni čaši.


     Koliko modrosti in ljubezni je v tem starcu! Kakor Bog je, ki vidi naše skušnjave in naš greh, ki bi lahko kaj storil, da bi nas obvaroval padca, a tega ne stori, ker nam pušča svobodo. Podoben je tistemu gospodarju iz prilike o ljuljki in pšenici, ki ni dovolil služabnikom, da bi šli in izruvali ljuljko. Veroval je besedi Svetega pisma, ki pravi, da moramo skozi mnoge preizkušnje. Ko je jokal tam pod križem, je gotovo prosil Gospoda, da bi jima bila ta preizkušnja in padec v duhovno rast. In Gospod se je ozrl na njegovo molitev, na njegovo zaupanje. Brat in devica sta postala "izvoljeni čaši", bogoljuba. 

1 komentar:

  1. Vsi vemo, kako težko je, kadar se na tnalu drugih ljudi znajdejo naše vrednote, želje in prepričanja... Kako težko je, če te obsodijo, a te ne razumejo... Naj bo na rob zgoraj povedanim biserom dodanih še nekaj misli 'velikanov besede' na temo ljubezni do bratov po sprejetem in darovanem trpljenju...

    • Jezusa lahko srečamo na tisoč poteh, vendar nikoli nismo tako gotovi, da smo mu blizu, kakor pod križem. (Romano Guardini)
    • Trpeti in jokati pomeni živeti. (Fjodor M. Dostojevski)
    • Kjer človekovih rok ne priganja ljubezen do bratov, ni velike noči. (Primo Mazzolari)
    • Vse dni svojega življenja smo pred izbiro: ali trpljenje, ko ljubimo, ali veliko večje trpljenje, ko ne ljubimo. (Dag Hammarskjoeld)
    • Velika bolečina more pogosto postati največja vrednota našega življenja. (Theodor Fontane)
    • Solze dobrih ne padejo na zemljo, ampak v nebo, v naročje božanstva. (Kitajski pregovor)
    • Zemeljski otroci izražajo svojo ljubezen z rožami. Gospod pa kot glasnike svoje ljubezni pošilja trne. (Terezija iz Avile)
    • Trpljenje je nagrajeno z Božjo ljubeznijo. Kdo ga torej ne bo hotel ljubiti, če je tako drago? (Terezija iz Avile)

    OdgovoriIzbriši